Nepstupn dokument, nutn pihlen

Csak regisztrált felhasználóknak hozzáférhető tartalom!

 

Ehhez a dokumentumhoz ingyenes a hozzáférés, de csak regisztrált felhasználók számára lehetséges.

 

A dokumentum nézőképe:

A kiva hatálya alá tartozó társas vállalkozó társadalombiztosítási jogállása

2017.07.05, , Forrás: Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

A KATA és a KIVA szabályait egyetlen jogszabályban (2012. évi CXLVII. törvény) találjuk ugyan, de míg az előbbi adózási mód mellett döntő vállalkozók társadalombiztosítási jogviszonya az általánostól eltérő, addig a KIVA hatálya alá tartozó vállalkozások esetében a tulajdonos tagok biztosítási kötelezettségét az általános – tehát a Tbj. törvényben foglalt – a szabályok szerint kell elbírálni és ennek megfelelően kell a járulékokat megállapítani, bevallani és megfizetni.

Tehát a kivás társas vállalkozás tagja a Tbj. szabályai (4. § d) pontja) szerint minősül társas vállalkozónak, illetve áll fenn a biztosítási kötelezettsége (5. § (1) f) pontja, illetve 10. § (2) bekezdése).

Ezt egyébként a Kiva törvény 20. § (2) bekezdésének b) pontja is megerősíti rögzítve, hogy tagon a Tbj. szerinti társas vállalkozót kell érteni.

A kisvállalati adót választó foglalkoztató nem kötelezett szociális hozzájárulási adó (és emellett szakképzési hozzájárulás) fizetésre, „cserében’” viszont a KIVA alapját meg kell növelni a személyi jellegű kifizetésekkel, amelyen azt a személyi jellegű ráfordítást kell érteni, amely a Tbj. szerint járulékalapot képez.

Tag esetében személyi jellegű kifizetésként – a társas vállalkozókra vonatkozó szociális hozzájárulási adóra vonatkozó szabályok szerint – a tényleges járulékalapot képező jövedelmét, de havi szinten legalább a minimálbér 112,5 százalékát kell figyelembe venni. 

Ingyenes hozzáférés csak a regisztrált felhasználók számára lehetséges.

Már regisztrált felhasználó? »

Még nem tag? » INGYENES REGISZTRÁCIÓ