Várjon kérem ...
 
Document is not accessible, please login
Do not fill this:

Tartalom minta:

Munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel – az új Munka törvénykönyvének szabályai

2013.03.06 14:14, : Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

Az új munka törvénykönyv a 2012. évi I. törvény (továbbiakban: Mt.) hatályba lépésével változtak a munkaviszony megszüntetésének szabályai. A munkaviszony megszűnésére és megszüntetésére vonatkozó szabályokat azért alakították át, mert a gyakorlatban ezzel összefüggésben alakult ki a legtöbb munkáltatói-munkavállalói konfliktus, és ezzel összefüggésben indult a munkaügyi peres eljárások jelentős hányada. A módosítások célja a munkaügyi peres eljárások megelőzése.

Elsőként célszerű különbséget tenni, hogy mit jelent a megszűnés és megszüntetés a munkaviszonyt érintően. A megszűnés azt jelenti, hogy a munkaviszony a felek akaratán kívül, úgynevezett objektív körülmények - törvényben felsorolt körülmények - bekövetkezése esetén minden további jognyilatkozat nélkül megszűnik. Ezzel szemben a megszüntetés esetén már az egyik fél, vagy a felek közös akaratnyilatkozata alapján szűnik meg a munkaviszony munkáltató és a munkavállaló között.

A hatályos szabályozás Mt. 64.§ (1) bekezdése szerint három megszüntetési ok létezik: a munkaviszony megszüntethető

 • közös megegyezéssel,
 • felmondással,
 • valamint azonnali hatályú felmondással.

A törvény értelmében a megszüntetés okának az indoklásból világosan ki kell tűnnie. A megszüntető jognyilatkozat indokának valóságát és okszerűségét a nyilatkozattevő indokolja.

A közös megegyezés szabályrendszerét az új munkatörvénykönyv nem változtatta meg. A közös megegyezés nem más, mint a felek közös megállapodása abban, hogy a munkaviszonyt megszüntetik, így az ilyen jellegű munkaviszony megszüntetést egyik félnek sem kell indokolnia.

 1. A közös megegyezésről szóló megállapodás

A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésének - az írásbeliségen kívül - törvényi szabályai nincsenek. A munkaviszonyt közös megegyezéssel megállapodást írásba kell foglalni és az Mt. 23.§ (1) bekezdésének megfelelően egy példányát a munkavállalónak át kell adni. A munkaviszony megszüntetéséről szóló írásbeli munkáltatói igazolás átadása és átvétele önmagában nem tekinthető írásba foglalt közös megegyezésnek. Közös megegyezéssel bármelyik munkaviszony - mind a határozott idejű, mind a határozatlan idejű - bármikor megszüntethető. Ez azt jelenti, hogy a

ZároltArchívum
ZároltGarantált

...
minta vége
...

A hozzáférés csak a Kalkulátor Szakmai Tudástár előfizetőinek lehetséges.

A tartalom megtekintéséhez elő kell fizetnie szolgáltatásunkra.

Amennyiben Ön már előfizetője szolgáltatásunknak:

=> akkor lépjen be a főoldalon felhasználó neve és jelszava segítségével!

Ha még nem ismeri, tájékozódjon a Kalkulátor Szakmai Tudástár szolgáltatásunkról!


A Szakmai Tudástár szolgáltatás előnyei:

Érdemes előfizetni a Kalkulátor Szakmai Tudástár szolgáltatásra,

 • mert minden hónapban 40-45 új, szakmailag garantáltan hiteles cikkhez juthat hozzá
 • a Garantált tartalom garantált emblémával jelölt cikkek szerzői szakterületük ismert és elismert képviselői, kiknek neve garancia a szakmai megbízhatóságra.
 • az Cikkarchívum logóval ellátott cikkek egyedülálló cikkarchívum-gyűjteményt alkotnak
 • mert mindig naprakész információkat kap az aktuális számviteli, adózási változásokról
 • mert a Kalkulátor Szakmai Tudástár a még tökéletesebb keresési eredmény érdekében még kapcsolódó cikkeket is ajánl Önnek.
 • mert az internet segítségével Ön a nap 24 órájában elérheti a friss, szakmai anyagokat.
 • mert a szolgálatatás keretein belül Ön számos adózási-számviteli kérdés-választ is megtalál, sőt saját kérdését is felteheti szakértőinknek.

Rendelje meg a Szakmai Tudástár szolgáltatást 12 hónapra havonta 5.990 Ft + áfa/ hó díjért.