Nepstupn dokument, nutn pihlen

Csak előfizetőknek hozzáférhető tartalom!

Ehhez a dokumentumhoz csak az Kalkulátor Alap | Kalkulátor Alap | Kalkulátor Profi előfizetői férhetnek hozzá.

A dokumentum nézőképe:

Néhány megfontolandó tényező a társadalombiztosítási ellátásokra vonatkozó megállapodás megkötése előtt

2017.07.12, , Forrás: Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

Kötelező társadalombiztosítási rendszerünk nem nyújt tág teret a társadalombiztosítási ellátások önkéntes vásárlását illetően: megállapodás alapján egészségügyi szolgáltatás, illetve egyes nyugdíjbiztosítási ellátások szerzésére ad lehetőséget. Noha a megállapodást érinti szabályok – 1997. évi LXXX. (Tbj.) törvény 34-35. §, illetve végrehajtását segítő 195/1997.(XI.5.) Korm. rendelet (Tbj.R) 8-8/A. § – érdemben évek óta nem módosultak, ennek ellenére nem haszontalan, ha a megállapodás megkötése előtt néhány dolgot végiggondolunk.

Kezdjük a nyugdíjbiztosítással.

E téren többféle lehetőséget kínál a jogszabály, ugyanakkor fontos leszögezni. nincs olyan megállapodás, amely révén, a korhatárt megelőzően igénybe lehet venni a nyugellátást, ahogy nincs mód arra sem, hogy a nők kedvezményes nyugdíjához szükséges jogosultsági időhöz ilyen úton szerezzünk további napokat vagy éveket.

A jogszabály a belföldi, nem biztosított nagykorú személynek elsődlegesen arra nyújt lehetőséget, hogy egyidejűleg nyugellátásra jogosító szolgálati időt és nyugdíjalapot képező jövedelmet „vásároljon” magának. Ugyanakkor csak szolgálati időre vagy csak nyugdíj alapjául szolgáló jövedelem szerzésére a megállapodás nem létesíthető.

Tehát, ha a valaki úgy dönt: 34 százalékos nyugdíjjárulék megfizetése árán (melynek havi alapja a magánszemély által meghatározott összeg, de legalább a minimálbér) biztosítási jogviszony létesítése nélkül is nyugellátásra szerezhet jogosultságot. Ugyanakkor a minimálbér alapul vételével történő járulékfizetés bizonyos esetekben sokat ronthat a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkereset összegén. Előfordulhat, hogy 20-30 évnyi viszonylag jó keresettel bíró időszak magasabb összegű nyugellátást eredményez, mintha ehhez további 5 -10 évet szerzünk minimálbér körüli összeggel.


Ehhez a dokumentumhoz csak az Kalkulátor Alap | Kalkulátor Alap | Kalkulátor Profi előfizetői férhetnek hozzá.


Tudjon meg többet a Kalkulátor Szakmai Tudásbázisról!