Várjon kérem ...
 
Document is not accessible, please login
Do not fill this:

Tartalom minta:

Rehabilitációs hozzájárulás kiszámítása

2010.12.14 11:06, Bonácz Zsolt, : Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény (a továbbiakban: Flt.) 41/A. §-a szerint a munkaadó rehabilitációs hozzájárulást köteles fizetni, ha az általa foglalkoztatottak létszáma a 20 főt meghaladja, és az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek létszáma nem éri el a létszám 5 százalékát.

Az Flt. 58. § (5) bekezdés c) pontja szerint munkaadó az a jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, illetve magánszemély és annak jogi személyiséggel nem rendelkező társasága, aki munkavállalókat foglalkoztat, illetve foglalkoztatni kíván.

Az Flt. 58. § (5) bekezdés b) pontja szerint munkavállaló az, aki munkaviszonyban áll. (A munkaviszony fogalmi körébe az Flt. 58. § (5) bekezdés a) pontja szerint nem csupán a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (a továbbiakban: Mt.) hatálya alá tartozó munkaviszony tartozik, hanem több más jogviszony is, így pl. a közszolgálati jogviszony, a közalkalmazotti jogviszony stb.).

Az Flt. 41/A. §-a nem tartalmaz kivételt a rehabilitációs hozzájárulás fizetési kötelezettség alól, azaz minden munkaadónak kell fizetni, függetlenül működési formájától, illetve tevékenységének jellegétől.

A jogszabály a létszám számítására állapít meg speciális szabályokat, miszerint a munkaadó létszámának megállapítása során egyes munkavállalókat (így a fegyveres szervek hivatásos és szerződéses állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény, illetve a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozó munkavállalókat, az Mt. 106. §-a szerinti kirendelés, az Mt. 150. § (1) bekezdése alapján más munkáltatónál történő átmeneti munkavégzés, továbbá az Mt. 193/C. § a) pontjában meghatározott munkaerő-kölcsönzés, a közhasznú munkavégzés, közcélú munkavégzés, közmunka keretében foglalkoztatott munkavállalókat) figyelmen kívül kell hagyni.

A rehabilitációs hozzájárulás tekintetében a létszámon a tárgyévi statisztikai állományi létszámot kell érteni. A Flt. 41. § (4) bekezdése alapján a statisztikai állományi létszámot egy tizedes jegyre kerekítve, a kerekítés általános szabályai szerint kell meghatározni....
minta vége
...

A hozzáférés csak a Kalkulátor Szakmai Tudástár előfizetőinek lehetséges.

A tartalom megtekintéséhez elő kell fizetnie szolgáltatásunkra.

Amennyiben Ön már előfizetője szolgáltatásunknak:

=> akkor lépjen be a főoldalon felhasználó neve és jelszava segítségével!

Ha még nem ismeri, tájékozódjon a Kalkulátor Szakmai Tudástár szolgáltatásunkról!


A Szakmai Tudástár szolgáltatás előnyei:

Érdemes előfizetni a Kalkulátor Szakmai Tudástár szolgáltatásra,

  • mert minden hónapban 40-45 új, szakmailag garantáltan hiteles cikkhez juthat hozzá
  • a Garantált tartalom garantált emblémával jelölt cikkek szerzői szakterületük ismert és elismert képviselői, kiknek neve garancia a szakmai megbízhatóságra.
  • az Cikkarchívum logóval ellátott cikkek egyedülálló cikkarchívum-gyűjteményt alkotnak
  • mert mindig naprakész információkat kap az aktuális számviteli, adózási változásokról
  • mert a Kalkulátor Szakmai Tudástár a még tökéletesebb keresési eredmény érdekében még kapcsolódó cikkeket is ajánl Önnek.
  • mert az internet segítségével Ön a nap 24 órájában elérheti a friss, szakmai anyagokat.
  • mert a szolgálatatás keretein belül Ön számos adózási-számviteli kérdés-választ is megtalál, sőt saját kérdését is felteheti szakértőinknek.

Rendelje meg a Szakmai Tudástár szolgáltatást 12 hónapra havonta 5.990 Ft + áfa/ hó díjért.