Nepstupn dokument, nutn pihlen

Csak előfizetőknek hozzáférhető tartalom!

Ehhez a dokumentumhoz csak az Kalkulátor Alap | Kalkulátor Alap | Kalkulátor Profi előfizetői férhetnek hozzá.

A dokumentum nézőképe:

Röviden a nyugdíjbiztosítási adatszolgáltatásról

2017.05.17, , Forrás: Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

Immár hét éve, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. (Tny.) törvénynek hatálytalanná váltak a NYENYI adatszolgáltatásra vonatkozó előírásai, tehát azt a kötelezettséget utoljára a 2009. évre vonatkozóan kellett teljesíteni.

A jelzett időpontot követően kezdődő időszakra a nyugdíjbiztosítás az adóhatósághoz beérkező bevallások alapján a NAV-tól kapja az adatokat a nyilvántartása feltöltése érdekében.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a nyugdíjbiztosítás közvetlenül nem veheti fel közvetlenül a kapcsolatot a vállalkozásokkal. Egyrészt a Tny. 97. § (1) bekezdése kimondja, hogy anyugdíj-biztosítási igazgatási szerv felhívására a nyugdíj-biztosítási feladatok ellátásához szükséges adatokat tizenöt napon belül közölni kell.

Tehát, ha adott ügyben a NAV-tól kapott adat hiányos, ellentmondásos vagy éppen meg sem érkezett, akkor a nyugdíjbiztosítás elsődlegesen a foglalkoztatóhoz fordul, levélben, vagy akár hatósági ellenőrzés keretében.

Ez utóbbira a Tny. 100. §-a ad felhatalmazást. A jogszabályi hely (1) bekezdése szerinta nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv szak- és pénzügyi ellenőrzése kiterjed a nyugdíjbiztosítással kapcsolatos jogszabályok megtartására, illetőleg a nyilvántartási és az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv hatáskörébe tartozó nyugellátás megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatásra. Az ehhez szükséges nyilvántartásokat, könyvelési és egyéb okmányokat, illetőleg adatokat rendelkezésre kell bocsátani. 


Ehhez a dokumentumhoz csak az Kalkulátor Alap | Kalkulátor Alap | Kalkulátor Profi előfizetői férhetnek hozzá.


Tudjon meg többet a Kalkulátor Szakmai Tudásbázisról!