Várjon kérem ...
 
Document is not accessible, please login
Do not fill this:

Tartalom minta:

Saját rezsis beruházás a számvitelben és az áfában

2008.12.16 17:00, S. Csizmazia György, : Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)


Kérdés:
Ingatlan sajátrezsis beruházás számviteli ás áfa elszámolásával kapcsolatos feladatokról kérdezném.

Társaságunk több éve meglévő, a 10 milliós értékben nyilvántartott ingatlanát 2008-ban lebontotta és helyére teljesen új üzletet épített. 2008 év elején fővállalkozóval kötött szerződést, a szükséges anyag egy részét mi vásároltuk meg. Arányosítást kell végeznünk, ezért csak részben, vonható le az áfa.Kérdésem:1.) Hogyan számoljuk el a lebontott épület értékét.

2.) Mivel sajátrezsis a beruházás menet közben nem vonhatjuk le az anyag és az igénybevett fordított áfás szolgáltatást, vagy folyamatosan levonható és csak az üzembe helyezéskor kell arányosítani?

3.) A használatbavételi engedélyt október 27-én adták ki. Milyen dátumot kell áfa szempontból figyelembe vennünk, ha 15 nap után emelkedik jogerőre? Melyik havi bevallásba kell beállítani?


Válasz:

1.      A lebontott épület vonatkozásában külön kell választani a lebontott épület értékét, illetve a bontási költségeket. Mivel az épület megszűnt létezni, ezért mindenképp terven felüli értékcsökkenésként kell elszámolni a bontás megkezdésekori könyv szerinti értéket (és természetesen kivezetni a könyvekből). Erről persze legyen jegyzőkönyv, bontási napló, stb. Amennyiben a bontásból származik visszanyerhető érték, melyet a későbbiek során felhasználnak, azt készletre lehet venni. A bontási költségeket viszont (feltételezhetően külön főkönyvi számon van nyilvántartva a telek) a Számviteli törvény 47. § (5) bekezdése alapján rá kell aktiválni a telekre.

 

2-3.           A saját rezsis beruházás során azonban megilleti a vállalkozást az adólevonási jog. Az Áfa törvény 134. § (1) bekezdése értelmében az adóalanyt megilleti a tárgyi eszköz előállításához felhasznált terméket, igénybe vett szolgáltatást terhelő előzetesen felszámított adó levonásának joga akkor is, ha az egyébként egészben vagy részben nem illetné meg. Az aktiváláskor pedig az Áfa törvény 11. § (2) bekezdése értelmében ellenérték fejében teljesített termékértékesítésnek minősül az adóalany vállalkozásán belül végzett saját beruházása, ha ennek eredményeként tárgyi eszközt állít elő. Tehát ennek megfelelően áfa fizetési kötelezettség is keletkezik akkor, amikor az adóztatandó ügylet tényállásszerűen megvalósul, vagyis amikor az új épületet használatba veszik, aktiválják. Viszont adólevonási jog is párosul az saját rezsis beruházáshoz, viszont a tárgyi eszközökre sajátos szabályok vonatkoznak. Az Áfa törvény 134. § (2) bekezdése szerint az adólevonási jog gyakorlásának egyéb feltételeinek sérelme nélkül, az adólevonási jog legkorábban a vállalkozásán belül végzett saját beruházás eredményeként előállított tárgyi eszköz rendeltetésszerű használatbavételekor keletkezik. Tehát ez nem függ az önkormányzat által kibocsátott használatbavételi engedélytől, vagy annak jogerőre emelkedésétől, hanem attól, hogy számviteli szempontból mikortól vesszük az új épületet használatba. Vagyis az aktiválástól függ, hogy a fizetendő áfa-t és az arányosításos levonható áfa-t melyik havi bevallásban szerepeltetik....
minta vége
...

A hozzáférés csak a Kalkulátor Szakmai Tudástár előfizetőinek lehetséges.

A tartalom megtekintéséhez elő kell fizetnie szolgáltatásunkra.

Amennyiben Ön már előfizetője szolgáltatásunknak:

=> akkor lépjen be a főoldalon felhasználó neve és jelszava segítségével!

Ha még nem ismeri, tájékozódjon a Kalkulátor Szakmai Tudástár szolgáltatásunkról!


A Szakmai Tudástár szolgáltatás előnyei:

Érdemes előfizetni a Kalkulátor Szakmai Tudástár szolgáltatásra,

  • mert minden hónapban 40-45 új, szakmailag garantáltan hiteles cikkhez juthat hozzá
  • a Garantált tartalom garantált emblémával jelölt cikkek szerzői szakterületük ismert és elismert képviselői, kiknek neve garancia a szakmai megbízhatóságra.
  • az Cikkarchívum logóval ellátott cikkek egyedülálló cikkarchívum-gyűjteményt alkotnak
  • mert mindig naprakész információkat kap az aktuális számviteli, adózási változásokról
  • mert a Kalkulátor Szakmai Tudástár a még tökéletesebb keresési eredmény érdekében még kapcsolódó cikkeket is ajánl Önnek.
  • mert az internet segítségével Ön a nap 24 órájában elérheti a friss, szakmai anyagokat.
  • mert a szolgálatatás keretein belül Ön számos adózási-számviteli kérdés-választ is megtalál, sőt saját kérdését is felteheti szakértőinknek.

Rendelje meg a Szakmai Tudástár szolgáltatást 12 hónapra havonta 5.990 Ft + áfa/ hó díjért.