Ma van 2022.06.30

Input:

Szemüvegesek támogatása

2022.06.23, , Forrás: Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

Cikkünkben a szemüvegesek és foglalkoztatóik számára ismertetünk fontos adózási tudnivalókat. 

A statisztikák hazánkban mintegy 5 millió ember kényszerül valamilyen szemüvegre. A szakorvosi vizsgálat alapján indokolt szemüveg alapvetően drága gyógyászati segédeszköz, de a tb. a +6.00 dioptria alatti szemüveglencsék, illetve kontaktlencsék vásárlásához nem ad támogatást.

Ezzel szemben a munkavédelemről szóló törvény (Mvt.) a munkáltatókra hárítja a munkavállalók egészségének védelmét, kötelezően előírja az ezzel összefüggő költségek viselését, a személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja tv.) pedig több kedvező rendelkezéssel segíti elő e kötelezettség teljesítését.

A Szja tv. 4. § (2a) bekezdése értelmében nem keletkezik bevétel valamely személy által a tevékenységében közreműködő magánszemély részére biztosított olyan dolog (eszköz, berendezés, jármű, munkaruházat stb.) használatára, szolgáltatás (világítás, fűtés stb.) igénybevételére tekintettel, amelynek használata, igénybevétele a munkavégzés, a tevékenység ellátásának hatókörében, a tevékenység ellátásának feltételeként történik (ideértve azt is, ha ez iskolarendszeren kívüli képzés, betanítás, valamint a biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkavégzés