Nepstupn dokument, nutn pihlen

Csak regisztrált felhasználóknak hozzáférhető tartalom!

 

Ehhez a dokumentumhoz ingyenes a hozzáférés, de csak regisztrált felhasználók számára lehetséges.

 

A dokumentum nézőképe:

Devizaszámla

2007.07.02, , Forrás: Saját forrás

A forintban könyvelt devizák elszámolására szolgáló főkönyvi számla. A devizaszámlához analitikus nyilvántartás kapcsolódik forintban és az adott devizanemben. Összevont devizaszámlát is vezethetünk, amelyhez devizanemenként kacsolódik külön analitika.

A devizaszámlán lévő devizakészlet nyilvántartása történhet
- a konkrét bekerülési árfolyamon,
- átlagos beszerzési (bekerülési) árfolyamon, vagy
- elszámolási átlagárfolyamon.

A számviteli törvény nem határozza meg az átlagolás módszerét, ezért különböző lehetőségeink vannak. Csupán az értékelési szabályzatban pontosan le kell írni a számítás menetét! Használhatunk például időszakos - éves, negyedéves stb. - átlagot, vagy csúsztatott átlagot, vagy kombinálhatjuk is. A csúsztatott átlagárfolyam azt jelenti, hogy minden egyes deviza-beszerzés után újra kell számítani a meglévő pénzkészlet bekerülési értékét.

Ugyanígy meg kell határozni azt is, hogy a deviza felhasználásakor, kiadásakor milyen módszert használunk az elszámolásra. Ez természetesen függ a bekerülési érték megállapításának módszerétől. Például a konkrét bekerülési árfolyam alkalmazása esetén, a kiadások nyilvántartására az ún. FIFO - kifogyásos - módszert célszerű alkalmazni.Ingyenes hozzáférés csak a regisztrált felhasználók számára lehetséges.

Már regisztrált felhasználó? »

Még nem tag? » INGYENES REGISZTRÁCIÓ