Nepstupn dokument, nutn pihlen

Csak regisztrált felhasználóknak hozzáférhető tartalom!

 

Ehhez a dokumentumhoz ingyenes a hozzáférés, de csak regisztrált felhasználók számára lehetséges.

 

A dokumentum nézőképe:

Döntések és lehetőségek

2006.12.11, , Forrás: Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

1.) Betéti társaság nyugdíjas kültagja ez ideig munkaviszonyban állt a társaságnál – heti 20 órában – havi 60 ezer forintért dolgozott. Érdemes-e 2007-től jogviszonyt váltania?

2007. január 1-jétől a nyugdíj adóterhet nem viselő járandóságnak minősül, így az adójóváírását, azaz a kedvezőbb összegű SZJA-t - a nyugdíja összegétől függően - vélhetően elveszíti. Éppen ezért célszerűbbnek tűnik, ha az eddigi tevékenységét társas vállalkozóként folytatja, hiszen ebben az esetben januártól csak 16 százalékos mértékű egészségügyi szolgáltatási járulék terheli a céget, ami - a benyújtott törvénymódosítás szerint - 9 százalékra csökken a nyugdíjas munkavállalók nyugdíjjárulék fizetési kötelezettség hatályba lépésével.

2.) Kft. személyesen közreműködő társas vállalkozó tagja (aki a társaságban munkaviszonyt nem létesíthet) egyidejűleg egyéni vállalkozó is. Egyéni vállalkozását - bár abból jövedelme nem származik - nem kívánja feladni. Milyen lehetősége van a kétszeres járulékfizetés okozta veszteségek enyhítésére?

A jelenlegi szabályok szerint az egyéni vállalkozásában terheli a minimális járulékfizetési kötelezettség (havi 125 ezer forintos, de legalább a minimálbér járulékalappal), míg a társas vállalkozásnak a tényleges tagi jövedelem után kell megfizetnie valamennyi járulékot. A problémára a parlament elő álló Tbj. tv. javaslat nyújt majd vélhetően megoldást. E szerint az egyidejűleg egyéni, illetve társas vállalkozást folytató személy választhat (a "többszörösen" társas vállalkozóhoz hasonlóan), hogy melyik lesz az a jogviszonya, ahol legalább a minimálbér alapul vételével teljesíti járulékfizetési kötelezettségét.

Ingyenes hozzáférés csak a regisztrált felhasználók számára lehetséges.

Már regisztrált felhasználó? »

Még nem tag? » INGYENES REGISZTRÁCIÓ