Kalkulátor logo  
Verlag Dashöfer logo

Ajándékutalvány dokumentálása

Beküldte: marcella.korponai, 10:09, 08/06/08
A helyes válaszért jár: 50 pont

Sziasztok!

Cégünk idén először ajándékutalványt ad a dolgozóknak, a törvény által engedett maximális összegig. Azt szeretném tudni milyen nyilvántartásokat kell ezzel kapcsolatban vezetni, esetleg kell -e nyilatkozatot kérni a dolgozóktól, és fel kell -e tüntetni az ajándékutalványt a bérjegyzéken? Előre bocsátom, hogy nálunk nincs cafeteria-rendszer. Eddig csak az étkezési utalványt adtuk, ami fel van tüntetve a bérjegyzéken is. Várom válaszotokat! 

Üdvözlettel: Lina 

Válaszok:
fórumtag válasza

Szia!

Listát kell csinálnod, hogy kinek (és mikor), milyen összegben juttatod az utalványt. Ez egyúttal akár átvételi elismervényként is szolgálhat, ilyenkor legyen rajta hely, ahol  a dolgozó aláírja, hogy átvette.

Figyelj arra, hogy ha a maximumot adod, a 3*6900 Ft-ot, akkor három külön listád legyen, eltérő átadási dátumokkal.

Bérjegyzéken nem kötelező feltüntetni. De ha gondolod, ráteheted. 

Dolgozótól nem kell nyilatkozatot kérni, mert itt Te, mint cég figyeled, hogy egy-egy dolgozódnak ne adj többet, mint amennyi az adómentesen adható maximum. A dolgozó akár több helyről is kaphat, csak egy-egy helyen ne haladja meg a maximumot. (Ez eltér az üdülési csekktől.)

Zsuzsa 

Ezt a választ a kérdés feltevője elfogadta!
11:07 08/06/08
fórumtag válasza
Szia!
Az un. csekély értékű ajándék(utalvány) évi 3 alkalommal adható a mv. dolgozónak, és a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozónak is.
Az egy háztartásban élőkről adatlapot (nyilatkozat)töltetünk ki a dolgozókkal  a természetes azonosítójukkal(név, cím, szül, hely,idő, adóazonosító jel,stb).
Nyilvántartásunkba ezt felvezetjük: Pl. x dolgozó 1+4=5 fő *6900=34500,-Ft/ alkalom a kiadható utalvány.Ez évi 103.500,-Ft adó és járulék mentesen adható, és nem tartozik az adóköteles évi 400eFt-ba.
Egy előadáson mondták, hogy a 3 alkalom v. állami v, egyházi ünnep legyen.(08.20,10.23,12.06,12,25,26 stb,)
üdv.Icus
02:02 08/12/08
Előzmények | fórumtag válasza

Tájékoztatnátok arról, hogy milyen  utalványt lehet adni és hol lehet azt beszerezni, vagy azokat?

Köszönöm, Kyten 

07:21 08/28/08
Kérdésfelvető válasza

Szia Kyten!

Ha a forgalmazók oldalára felmész minden fontos információt megtudhatsz az utalványokról. Ezeken a helyeken a törvényi hátteret is meg lehet találni, vagy legalábbis linket, ahol aztán elolvashatod az egészet. Bár ezek a cégek ebből élnek, úgyhogy tapasztalatom szerint teljeskörű a tájékoztatásuk.

Általam ismert forgalmazó cégek: Sodexho Pass Hungária Kft, Accor Services Hungária Kft, Chéque Déjeuner. Biztos van ezen kívül is még forgalmazó, de ők a legismertebbek, és az ő csekkjeiket fogadják el a legtöbb helyen.

Ha van még kérdésed, nyugodtan tedd fel.

Üdvözlettel: Lina

07:38 08/29/08

Ezt az utalványt úgy hívják, hogy ajándék-utalvány, az elején teljesen jól kérdezted. Többféle van, a szerint, hogy mire lehet fordítani: ruházat, vegyiáru, könyv, meg még pár dolog, de van olyan is . és ez a legjobb, amin minden kategória fel van sorolva. Azt ajánlom, ilyet vegyél. 

Nagyobb postákon is beszerezhető egyébként, de a kibocsátó cégek honlapjain szerepel az elérhetőségük. (Sodexho, Accor, stb..)

Amiről egyébként nem szokott szó esni, hogy ennek azért van 6 % kezelési költsége, amit az utalvány megvásárlásakor kell fizetni. Ezt a tételt a cégnek kell benyelni.

Zsuzsa

08:26 08/29/08
fórumtag válasza

Kedves Lina és Zsuzsa,

köszönöm ajánlásaitokat, de jó hogy véletlenül erre a honlapra "keveredtem"......

Ha lenne nyomtatvány mintátok, amik elküldhetőek, szívesen fogadnám azokat a Donna@mpp.hu  mail címemen. Ha nem, ajánlásaitok szerint majd szerkesztek egyet. A segítség mindig jól jön, talán majd még én is mélyebben bekapcsolódok e körbe.

Vállalkozóként, ami a dolgozóknak cafeteria rendszerben adható, szeretném adni! - ezért voltak a kérdéseim és talán még lesznek.

További kellemes napot kívánok mindenkinek,

Kyten

10:15 08/29/08

küldök egy mintát. nagyon egyszerű, akár Te is megszerkeszthetted volna :-)))

És küldök egy cafetéria-szabályzatot is, hátha ad némi ötletet a bevezetéshez.

Zsuzsa

10:30 08/29/08
Kérdésfelvető válasza

Kyten!

Annyit még hozzáfűznék a dologhoz, hogy az említett forgalmazó cégekkel nyugodtan vedd fel a kapcsolatot. Teljesen ingyen helyszínen adnak tájékoztatást, anyagot az utalványokról. Egyébként az Accortól mi az étkezési utalványt pl. 0% kezelési költségre vesszük, igaz mi 80-an vagyunk a cégnél. Az ajándékutalványnál volt minimális 1,5%-os kezelési költség. A Zsuzsa által említett magasabb kezelési költség a postán vásárolt utalványoknál van, mert a posta is leveszi a maga kis jussát.

A nyomtatványok letölthetők a forgalmazók honlapjáról.

Lina

10:35 08/29/08

Sajnos nem csak a postán. Mi a Sodexhótól vásárolunk,Ők is felszámítják ezt a viszonylag magas költséget. (Igaz, mi kevesebben vagyunk. Valószínűleg ezért vagytok Ti jobb pozícióban a tárgyaláskor.) Sodexho előtt mi is Accorosok voltunk, Ők is felszámolták a kezelési költséget, meg még el is kellett menni érte.)

Zsuzsa

10:42 08/29/08 | Módosítva: 10:43 08/29/08, 1 alkalommal.
Kérdésfelvető válasza

Persze gondoltam, hogy a létszám miatt mi előnyösebb helyzetben vagyunk, de nekünk bevált az Accor. Ráadásul nagyon rugalmasak, segítőkészek. A cafetéria -rendszer kidolgozásában teljesen ingyen segítenek, még a szabályzatot is megcsinálják.

Persze az utalványokért nekünk is el kell menni, de mivel helyben van Raiffesen bank, ez nem gond. Egyébként házhoz kézbesítést is véllalnak, persze díjért. 

A régi Tesco-s utalványainkért is el kellett menni a Tesco-ba, ráadásul rengeteg időbe tellett mire kiszámolgatták, engedélyeztették.

Én azt mondom, egy kis időráfordítást megér, hogy a képviselőket meghallgatja az ember, a kezelési költségen meg lehet alkudni.:) Mi is ezt tettük!

Zsuzsa! Neked is érdemes lenne esetleg még a Chéque Déjeuner-t meghallgatni, hátha jobb az ajánlata. Mi is azzal példálóztunk, hogy a Tesco kezelési költség nélkül adja az utalványokat - és láss csodát egyből ingyenes lett a dolog az Accornál is!

Lina

10:54 08/29/08

A múltkor telefonon bejelentkezett a Chéque Déjeuner. Mikor meghallotta, hogy már mástól vesszük az étkezési jegyet, megkérdezte, hogy: és mennyiért? Erre mondtam, hogy bocs, de ez a két cég ügye. Talán tegyen ajánlatot, és majd megnézem én, hogy melyik a jobb. Hát ugyanazt a százalékot mondta. És amikor válaszoltam, hogy bocs, de ugyanannyiért nem fogok váltani, akkor egy szóval sem említette, hogy lejjebb mennének :-(((

Szóval úgy gondolom, hogy 20 főért egyenlőre még nem kepesztenek :-(((

De abban 100 %-ig igazad van, meg kell próbálni. Hátha valamelyik beugrik.

Zsuzsa

11:57 08/29/08
fórumtag válasza

Fantasztikusan segítőkészek vagytok, ismét nagyon köszönöm az információkat! 

Nézegettem a honlapjaikat, a Sodexho-nál minimu 2.500 Ft-ot számolnak fel, meglepően magas.  Valószínő én nem kapom alacsonyabb járulékon, mível 1 főre rendelem meg  mind az étkezési jegyet, mind az extra ajándék utalvány. A vállalkozásomban főállásban csak egy foglalkoztatottam lesz, a többiek eseti megbízással szellemi tevékenyet végeznek, nekik nem szánok ilyen kedvezményeket. Egy főre pedig kedvezményt biztos nem adnak.

Ennek az egynek viszont szeretném a kedvezményeket nyújtani 

Zsuzsa még nem érkezett meg a jelzett küldeményed, várom és  köszönöm a fáradozásodat.

További szép napot kívánok Mindannyiotoknak,

Kyten 

01:06 08/29/08

akkor megnézem, hogy mi a helyzet.

Nagy D-vel írtam , így jó? 

01:24 08/29/08

Igen, Donna@mpp.hu    még mindig nem érkezett meg. 

Ellenőriztem az e-mail címet, ok! - várom és mégegyszer köszi, Kyten  

05:32 08/29/08

jaaaj... a nagy d jó volt, de nem mpp-re, hanem mmp-re küldtem :-((( ezért nem kaptad meg.

Most javítottam. bocs.

Zsuzsa

10:36 08/29/08

Szia Zsuzsa,

még mindig nem érkezett meg, pedig nagyon várom...........!

Megadok egy másik e-mail címet is, hátha erre előbb ideér :  seremias@freemail.hu

Sajnálom, hogy ennyi "gondot" okoztam neked.

Egyébként nem győzök itt böngészni, annyi hasznos dolgot lehet kiolvasni a soraitokból!

Csak azt sajnálom, hogy előbb nem találtam rá erre a honlapra.

Kellemes hétvégét kívánva üdvözöllek, Kyten 

12:02 08/30/08
fórumtag válasza

Helló Zsuzsa,

itt is jelzem, megérkezett az igért "információ", nagyszerű segítséget nyújtottál ezzel és köszönöm!

Kellemes vasárnapot kívánva üdvözöllek, Kyten

08:06 08/31/08
fórumtag válasza

Szia Zsuzsa!

Küldjél nekem légyszíves egy cafeteria-szabályzatot.

Köszönöm: Ica                     gasparek@invitel.hu

10:46 11/05/08
fórumtag válasza

Szia Ica!

Holnap küldök, mert ma szabadságon vagyok, és a munkahelyi gépemen van.

Zsuzsa

01:52 11/06/08

Szia Zsuzsa!

Én is szeretnék kérni Tőled cafeteria-szabályzatot, ha lehetséges. Nyilvántartást már kreáltam hozzá, csak vhogy a szabályzat elkészítéséhez nem tudok nekikezdeni :-)

Előre is köszönöm: Dorka

mail: dorkavics@freemail.hu

10:00 11/18/08
fórumtag válasza

Szia  Zsuzsa!

Megkaptam,nagyon köszönöm.

Üdv:  Ica

10:18 11/18/08

Szevasztok,

lélegzethez jutottam, vége a tanévnek, most aztán döl az adminisztráció a lábunk újjától a fejünk búbjáig, hihetetlen mi mindent kell kreálni, a megfelelőségért. Papírt gyártunk rakásra, nyomtatunk minden mennyiségben, patront veszsük nyakra főre és rontjuk ezen utóbbivel rettenetesen az egészségünket.

Bocsi, csak rákérdeznék, milyen ívet kreáltál? - megtudhatom?

Köszi, üdv. Kyten

Ky43@freemail.hu 

02:31 11/18/08
fórumtag válasza

Hihetetlen, hogy mennyi jó segítséget adtatok - mindenkinek köszönöm!!

Most ismét felmerült egy kérdésem, itt a hírekben olvastam az alábbiról:

Béren kívüli juttatások: adómentes korlátok februártól

JANUÁRBAN vásároltam az ALEXANDRA könyv áruházban "ALEXANDRA VÁSÁRLÁSI UTALVÁNY"-t, ajándékozási célra - a decemberi kimaradt -  természetesen számlára.

Ez is adható ugye? - nemcsak az itt már több helyen leírt utalványok? - januárban ezek szerint nagyobb értékben is adható, l. link tartalmát?

korábbi e-mail címem nem működik, a seremias@freemail.hu - ra megköszönném a véleményeteket.

06:44 01/22/09
fórumtag válasza

Cafetéria nyilvántartás: 

Név:    

Lánykori neve    

Sz.helye     ideje    Anyja neve    

Utalvány forgalmazója    Az utalvány sorszáma  

Az utalvány értéke    Átadás napja:    Átvétel napja:    Átvevő aláírása

Excelbe megszerkesztettem, ennyi adat elégséges az átadás-átvételhez? - vagy még kell valami más is?

06:59 01/22/09
fórumtag válasza
Már 2010-ben nem aktuális, de a 2009-es évre vonatkozóan az lenne a kérdésem hogy az étkezési és ajándék utalványok kezelési költségének vissza lehet -e igányelni az ÁFÁ-ját a ti váleményetek szerint?
09:32 01/19/10
fórumtag válasza

Nézőpontok megoszlanak. Én nem szoktam.

Zsuzsa

10:58 01/19/10

Szeretne válaszolni?

Kérem jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel az adófórum szakmai fórumához regisztráljon.

Bejelentkezés