Kalkulátor logo  
Verlag Dashöfer logo

kiegészítő tev. folytató egyéni váll.

Beküldte: istván66, 10:28, 02/16/10
A helyes válaszért jár: 100 pont

Sziasztok!

2010 január 15 - től vagyok nyugdíjas. Nyugdíj mellett szeretnék egyéni vállalkozást indítani, mint kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó. Azt már kiderítettem, hogy a tényleges kivét után kell 9,5 százalékos nyugdíjjárulékot fizetni + a 4950 Ft/ hó fix Eü. járulékot.

Egyik kérdésem, hogy a kivétnek ezek szerint nincs köze ahhoz , hogy mennyi nyugdíjat kapok az fix 9,5 % ? Viszont a kereset korlát vonatkozik rám, azaz ha a kivét meghaladja a minimálbéres jövedelmet akkor nem kaphatok nyugdíjat?Hogy is van ez?

Illetve a járulékok mellett, hogyan kell adóznom a kivét után, mi a legcélszerűbb, köteles vagyok e könyvelőt fogadnom?

A Segítséget előre is megköszönve: SZ. István

Válaszok:
fórumtag válasza

Nem vagy köteles könyvelőt fogadni, de azért nem ártana. Mert én a kérdésed egy részét sem értem.

Konkrétan ezt: "hogy mennyi nyugdíjat kapok az fix 9,5 %.." 

Azt akartad kérdeni, hogy bármennyi is a nyugdíjad, a 9,5 % az 9,5 %?  Igen, az mindenképpen 9,5 %. 

És igen, a kereseti korlát Rád is vonatkozik. Ezért is lenne célszerű könyvelőt fogadnod, mert akkor Ő segít abban, hogy mennyi az annyi, azaz mennyit érdemes kivenni kivétként, vagy egyáltalán érdemes-e? (Mert nem vagy köteles kivenni.)

Zsuzsa

09:16 02/16/10

Szeretne válaszolni?

Kérem jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel az adófórum szakmai fórumához regisztráljon.

Bejelentkezés