Kalkulátor logo  
Verlag Dashöfer logo

kisbolti könyvelés

Beküldte: szutyoka, 08:55, 04/11/10
A helyes válaszért jár: 50 pont

Sziasztok!

Bolti kiskereskedelem könyveléséhez kérek tőletek segítséget. Már sok mindennek utánanéztem, de van néhány dolog ami nyitott kérdés számomra. A boltban kell-e a kassza mellé pénztárjelentést vezetni. Mert úgy hallottam, hogy az apeh egyeztetheti a kasszában lévő pénzt.

A másik kérdésem kell-e a készletet figyelni ha a beszerzett árut egyből ELÁBÉ-ba könyveljük. És ha igen akkor, milyen módon? Ez a kérdés azért merült fel bennem mert hallottam olyat céget akinek a könyvelője megmondta, hogy év végén kb. ennyi készletnek kellene lenni. De az én esetemben ezt nem tudom, mivel kapok egy beszerzési számlát illetve eladáskor a zárási nyugtát. Ebből így nem lehet kiszedni, hogy mit mikor adtak el és mennyiért. Ezt úgy gondolom csak készletnyilvántartáskor lehet megállapítani. Vagy rosszul gondolom?

És még egy kérdés. Lejárt termékeket selejtezni szeretnének. Ezt jegyzőkönyvezni kell? És hova számolom el kettős könyvvitelbe?

Köszönöm előre is a segítségeteket.

Anikó

Válaszok:
VD szakértője 2006

Szia Anikó!

a pénztárgép mellé nem kell  pénztárjelentés ,mert a napi zárásból minden jól látható.

A pénzt valóban lehet egyeztetni, de csak akkor, ha olyan gép van amibe be lehet ütni a kivétet is. 

A pénzkezelési szabályzatban kell rögzíteni az ezzel kapcsolatos feladatokat. Ami viszont kell: nyugta, számlatömb, napi bevétel módosításához nyilvántartás / stornó blokk rendezéséhez /

A készletet év végén akkor is meglehet állapítani, ha nincs készletnyilvántartás.  A leltár dec.31-i dátummal mérleg adat. Számolgatni lehet, de az nem a valóság. Ennek egyik módja az átlagos haszonkulccsal való megállapítás.

A selejtezett romlandó áruról nyilvántartást kell vezetni.

Az előírt szabályzatok elkészítése fontos, mert ebben tudod meghatározni ezeket a feladatokat.

szia radeva

06:46 06/28/10
Kérdésfelvető válasza

Szia Radeva!

Köszi a választ. A pénztárjelentést illetően legalább megnyugodtam, hogy nem fontos. Igazából úgy gondoltam, hogy nincs értelme, de most már legalább megerősítettél ebben.

Viszont erre az átlagos haszonkulcsra nem írnál egy egyszerű példát? Ebben az esetben minden hogy egyszeres vagy kettős könyvvitelről beszélünk?

Várom segítséged!

Köszi előre is

Anikó

06:07 06/29/10
VD szakértője 2006

Szia Anikó!

pl értékesítés nettó bevétele : 150.000 Ft

beszerzett áru nettó értéke: 120.000

készlet:  20.000    eladott áru nettó értéke: 120000-20000=100000

150/100=50%

átlagos haszonkulcs vagy árrés : 50%

pl értékesítés nettó bevétele:76.000

beszerzett áru nettó értéke: 120.000

készlet: 80.000

eladott áru besz. értéke: 40.000 árrés: 90%  76000/40000 

szia radeva

06:36 06/29/10

Szeretne válaszolni?

Kérem jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel az adófórum szakmai fórumához regisztráljon.

Bejelentkezés